Post Traumatische Stress Stoornis of PTSS


Wat is PTSS
Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een reactie op een zeer schokkende (traumatische) gebeurtenis die bij jou intense angst, een gevoel van hulpeloosheid of afschuw oproept. Denk aan een overval, een verkrachting, misbruik, incest, mishandeling, een ongeluk of oorlogsgeweld. De stoornis gaat samen met psychische en lichamelijke klachten. Van een posttraumatische stressstoornis is pas sprake als je een maand na het trauma nog steeds duidelijke klachten hebt.


PTTS kan de volgende klachten geven:

  • Herbelevingen: Je maakt de nare ervaring steeds weer mee. Dat komt in de vorm van opdringende gedachten en beelden over de gebeurtenis of nachtmerries.
  • Je reageert heftig op situaties die je aan jouw traumatische ervaring herinneren. Daardoor ga je die situaties maar liever uit de weg.
  • Je bent gespannen en erg prikkelbaar. Daardoor kan je problemen hebben met inslapen, of doorslapen. Je kunt je moeilijk concentreren, of je bent extra waakzaam. Ook kan het schrikreacties of woede-uitbarstingen geven.
  • Je voelt je emotioneel afgestompt en vervreemd van anderen.
  • Je kunt nauwelijks toekomstplannen maken.


Oorzaken
De oorzaak van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is altijd een zeer schokkende, oftewel ‘traumatische’ ervaring.

Behandeling
De behandeling van een Post Traumatische Stress Stoornis bestaat meestal uit het volgen van EMDR therapie, eventueel in combinatie met medicatie.

Een PTSS is goed te behandelen met EMDR. Zie hiervoor EMDR en/of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.