ARFID

 

ARFID staat voor Avoidant Restrictive Food Intake Disorder. Met je gewicht of lichaam ben je niet bezig. Het kan je niet schelen of je aankomt of afvalt.
Als je ARFID hebt, vermijd je voedsel met een bepaalde structuur, kleur, geur of smaak. Of je eet te weinig om gezond te blijven. Je kunt het ook allebei tegelijkertijd doen. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe groter de kans dat je weer beter wordt.

Weerzinwekkende geuren, smaken en structuren
Jouw zintuigen vinden bepaalde structuren, kleuren, geuren of smaken van voedsel vreselijk. Je walgt er bijvoorbeeld van als iets knapperig is. Misschien heb je vroeger iets naars met eten meegemaakt. Je bent bijvoorbeeld bijna gestikt in een stukje appel, moest overgeven van eten dat bedorven was of kreeg ergens erge darmklachten van.

Mensen met een vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis eten te weinig en/of te selectief. Bepaalde soorten voedsel worden vermeden, zodat zij vaak maar een heel kort lijstje hebben van producten die zij kunnen of durven te eten. Er is bij deze eetstoornis geen focus op afvallen of gewicht. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van angst voor de gevolgen van het eten van bepaalde producten, doordat zij zich een keer ernstig hebben verslikt, maar het kan ook zijn dat de angst om nieuwe producten te proeven ervoor zorgt dat zij zeer selectief eten. Als er sprake is van een autismespectrumstoornis, AD(H)D, hooggevoeligheid of hoogbegaafdheid, kan het zijn dat de structuur, geur, kleur of smaak van eten hen tegenstaat of voor te veel prikkels zorgt. Ook kan het zijn dat zij weinig tot geen honger hebben (of deze prikkels niet doorkrijgen of herkennen) of na een paar hapjes al vol zitten. Iemand met ARFID kan ondergewicht hebben, maar ook een gezond gewicht of overgewicht. Het is bij ARFID dus belangrijker om te kijken of er sprake is van psychosociale problemen of van voedingsdeficiënties door selectief of restrictief eetgedrag, dan af te gaan op het gewicht.